Sinusitis / bijholte-ontsteking

Sinusitis of bijholteontsteking is een vervelende aandoening die in het dagelijks leven veel last geeft. Westerse artsen behandelen deze aandoening met antibiotica of het uitzuigen van de sinussen. Vaak zonder blijvend resultaat. Lingzhi praktijk benadert deze aandoening van de Oosterse kant. Met 20 jaar ervaring in de aanpak van bijholte-ontsteking lijkt het erop dat de oplossing gevonden is. Lingzhi praktijk weet zulke goede resultaten te boeken dat zelfs patiënten uit andere delen van de wereld de praktijk weten te vinden...

Wat is sinusitis?
Sinusitis of bijholteontsteking, wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of soms een allergie in de slijmvliezen van de beenholten in het voorhoofd aan de neuswortel. Dit is dikwijls een gevolg van een verkoudheid, waardoor dik slijm de bijholten, die door kanaaltjes in verbinding staan met de neus, worden gevuld. Dit heeft tot gevolg een pijnlijk en drukkend gevoel aan de bovenkant van het gelaat en rond de ogen. Ook is er soms sprake van hoofdpijn. De aandoening komt vooral veel voor bij volwassenen. De ontstekingen kunnen een chronisch karakter krijgen. Leegzuigen van de holten kan dan nodig gevonden worden. Een KNO-arts kan met een CT-scan van het hoofd goed zien waar de problemen zich voordoen.

Verschil tussen acute en chronische sinusitis
Acute sinusitis is een normale complicatie van een verkoudheid en gaat meestal met een paar dagen weer over. Bij chronische sinusitis zijn de bijholten heel vaak of zelfs continu verstopt. Ze zijn dan gevuld met slijm dat vaak geïnfecteerd is.

Klachten
Sinusitis geeft meestal veel klachten:
· Hoofdpijn
· Vermoeidheid
· Niet helder kunnen nadenken
· Neusverstopping
· Hoestklachten
Hoe krijg je het?
Soms ligt de aanleiding voor chronische sinusitis is een allergie (bijvoorbeeld hooikoorts) waardoor de slijmvliezen van de neus en de bijholten voortdurend geïrriteerd zijn. Soms ook is een ‘eenvoudige' sinusitis niet geheel ‘weggewerkt', waardoor een nieuwe verkoudheid meteen weer een sinusitis wordt.

Hoe kom je er vanaf? De Westerse benadering
Een huismiddeltje bij een acute sinisitis als complicatie van een verkoudheid is het spoelen met zout water.Bij de drogist verkopen ze Otrivin. Otrivin is een geneesmiddel met de werkende stof Xylometazoline, dit is een middel dat het neusslijmvlies doet slinken. Het vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies.Een Westerse arts zal een antibiotica kuur voorschrijven als er sprake is van een bacteriële infectie. Chronische sinusitis wordt aangepakt met ontstekingsremmers en/of een antibioticakuur. Vaak helpen deze niet goed. Als er een verwijzing naar een KNO arts volgt zal deze vaak de holten leegzuigen. Veel mensen hebben korte tijd na deze behandeling weer dezelfde klachten. Kortom: de Westerse benadering is niet echt succesvol.

Hoe kom je er vanaf? De benadering van onze praktijk.
Het probleem bij sinusitis is het slijm. Het slijm in de neusholten is de voedingsbodem voor bacterieën. Als het slijm dus niet wordt aangepakt zorgen de bacteriën ervoor dat de klachten voortduren en verder verergeren. Met kruiden die het slijm oplossen bereiken wij over het algemeen zulke goede resultaten dat zelfs patiënten uit andere delen van de wereld ons weten te vinden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen het de behandeling pittig is, maar de meeste patiënten zeggen achteraf dat het de moeite waard is geweest. Aan het eind van de behandeling zijn ze letterlijk ‘opgelucht' : ze kunnen weer ademen! Het volle gevoel is weg en de hoofdpijn is verdwenen..